Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Να τολμάς, να μιλάς και να έχεις τον τσαμπουκά να ζεις.

1
Υπάρχουν πολλά απαγορευμένα πράγματα στον κόσμο. Υπάρχουν ακόμη κι απαγορευμένες λέξεις και παράνομα συναισθήματα.
Υπάρχουν λόγια που δε γίνεται να πεις και πράγματα που δεν επιτρέπεται να νιώσεις. Ειδικά, όταν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τότε είναι που τ’ αποφεύγεις, όπως ο διάολος το λιβάνι. Τότε είναι που πρέπει να τα διώχνεις και να παλεύεις μαζί τους.
Δεν κάνει να μιλήσεις. Δεν κάνει να βγάλεις προς τα έξω αυτό που έχεις μέσα σου και σε πνίγει. Σε πνίγει μέρα-νύχτα, χωρίς καμιά εξαίρεση, χωρίς καμιά χάρη. Δε γίνεται να πεις αυτά που νιώθεις, γιατί φοβάσαι τις συνέπειες, όσο ο άλλος φοβάται τις λέξεις σου. Τρέμεις, μήπως η αλήθεια σου τον τρομάξει κι αρχίσει να τρέχει μακριά σου.
Προτιμάς να μείνεις με κάτι λιγότερο απ’ αυτό που θες, να πιεστείς, προκειμένου να μη χαλάσεις την εικόνα σου ή για να μη χάσεις αυτό που νομίζεις πως έχεις. Δε θέλεις τσαλαπατημένους εγωισμούς και κουρελιασμένες αξιοπρέπειες. Δε θέλεις παρεξηγήσεις κι απορρίψεις. Δεν είσαι φτιαγμένος από τέτοιο υλικό, που να σε κάνει να αντέχεις σ’ αυτά.
Τις μετράς, λοιπόν, τις κουβέντες σου, τις μελετάς καλά τις κινήσεις σου. Μην τυχόν γίνει κάτι και φανερωθούν τα πραγματικά σου «θέλω». Μην τυχόν και πάει κάτι στραβά και καταλάβει εκείνος, αυτά που κρύβεις μέσα σου. Σωπαίνεις και συμβιβάζεσαι. Μόνο που πάνω στη μυστικοπάθεια που σε κυριεύει, ξεχνάς μια λεπτομέρεια. Μια τόση δα λεπτομέρεια, που μπορεί σε μια στιγμή να ξεσκεπάσει κάθε συναίσθημα, που επιδέξια έκρυψες κάτω από το χαλί.
Τα μάτια δε λένε ψέματα, ούτε καμουφλάρονται και για κακή σου τύχη δεν ελέγχονται. Όσες προσπάθειες και να κάνεις. Τα μάτια εστιάζουν πάντα εκεί που τα προστάζει η λαχτάρα της ψυχής. Φοράνε καθετί που νιώθεις και ξεστομίζουν κάθε λέξη που εσύ δεν τολμάς. Τα μάτια λένε όσα εσύ δε θα πεις ποτέ, είτε μεθυσμένος, είτε νηφάλιος. Δε σ’ αφήνουν να κρυφτείς ή να γλυτώσεις. Δε σου χαρίζονται.
Υπάρχουν απαγορευμένα συναισθήματα κι απαγορευμένες λέξεις. Ειδικά, όταν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Κι επειδή το απαγορευμένο για κάτι ανθρωπάκια σαν εμάς λειτουργεί σαν τον πιο δυνατό μαγνήτη και το πιο ισχυρό αφροδισιακό, είναι λίγοι αυτοί που δεν έκαναν διαλόγους με τα μάτια.
Άσχημο να μιλάνε μόνο τα μάτια. Γιατί όχι μόνο δε ζεις αυτό που θέλεις, αλλά δεν ξαλαφρώνει και το μέσα σου, ότι κι αν αυτό κουβαλά. Είτε θυμό και πικρία, είτε βαθύ κι απόλυτο έρωτα. Όσο πιο βαθιά τα σπρώχνεις μέσα σου, τόσο πιο πολύ αυτά φωλιάζουν κάτω απ’ το δέρμα σου και γίνονται δεύτερη σάρκα. Κι αν δεις ποτέ τα μάτια σου να ξεχειλίζουν θάλασσες είναι γιατί δε χωράνε πια τόσα ανείπωτα.
Αν γουστάρεις να το πεις, αν κάτι σ’ ενοχλεί να το φωνάξεις. Αρκετά απωθημένα έχουμε ήδη, δε νομίζεις; Πού να βρούμε κι άλλο χώρο. Γιατί κάπως έτσι γεννιούνται κι αυτά. Έχουν για μάνες τις ευκαιρίες που έχασες, τις στιγμές που άφησες να σου γλιστρήσουν απ’ τα χέρια και τις φορές που σώπασες.
Να τολμάς, να μιλάς και να έχεις τον τσαμπουκά να ζεις. Να μην κρύβεσαι πίσω απ’ το δάχτυλό σου. Να έχεις τσαγανό να διεκδικείς, τα όσα θες. Να την αρπάζεις τη ζωή απ’ τα μαλλιά και να μη βασίζεσαι μόνο στις ματιές. Να πηγαίνεις κι ας σου βγαίνει και σε κακό.
Γράφει η Ελευθερία Ηλιοπούλου



http://www.newsitamea.gr

Κι αν σε αδίκησαν, αργά ή γρήγορα θα δικαιωθείς.

1
Σήμερα θα σου πω για την ικανοποίηση.
Θα σου μιλήσω για τη μοναδική εκείνη στιγμή στο χρόνο που αποκαθίσταται η ηθική τάξη και οι κατεργαραίοι μπαίνουν στον πάγκο τους.
Είναι η στιγμή που όλα όσα έχεις υποστεί από ψεύτες, κλέφτες και χαμερπή ανθρωπάκια, σβήνονται.
Ναι, γιατί σε κορόιδεψαν, σε πούλησαν, σε αδίκησαν. Ναι γιατί σε μίσησαν χωρίς να τους έχεις κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να τους εμπιστευτείς. Αλλά έτσι είναι αυτοί. Βρίσκουν ανοιχτές τις πόρτες της καλοσύνης σου και μπαίνουν μέσα γεμάτοι λάσπες. Λάσπες που αμολούν παντού θέλοντας να σε βρωμίσουν.
Κι ύστερα φεύγουν. Κι εσύ απομένεις να μην ξέρεις από που να μαζέψεις τη βρώμα που σου άφησαν. Μένεις αδικημένος και με το παράπονο. Κι αναρωτιέσαι γιατί να πρέπει να κουβαλούν τόση κακία οι άνθρωποι. Γιατί να πρέπει να είναι ικανοί για το κακό όταν ο κόσμος μπορεί να γίνει τόσο όμορφος με την καλοσύνη. Αλλά με το σταυρό στο χέρι λένε πως κανείς δεν πρόκοψε.
Αλλά εσύ περιμένεις. Είπαν κάποτε πως η καλύτερη εκδίκηση είναι η αναμονή. Είναι η ώρα εκείνη που βλέπεις το πτώμα αυτού που ονομάστηκε από μόνος του κι αναίτια εχθρός σου να περνά το ποτάμι. Κι εσύ απομένεις να κοιτάς τα σκοτάδια να διαλύονται. Γιατί μαζί με αυτόν φεύγουν και οι σκιές. Μαζί με αυτόν φεύγει και το κακό κάρμα.
Κι όσο φεύγει η σκοτεινιά και η κακία του, τόσο εσύ νιώθεις το βάρος να φεύγει από τα στήθη σου. Και παίρνεις βαθιές Αναπνοές. Και όσο αναπνέεις νιώθεις τα πάντα να αλλάζουν.
Ηθική τάξη. Αποκατάσταση της αλήθειας.
Θεία Δίκη μπορείς να το πεις εξίσου. Κανείς δε θα σε κατηγορήσει.
Γιατί η αλήθεια και η καλοσύνη οφείλουν πάντα να νικούν. Ακόμη κι όταν τις ποδοπατούν, δεν είναι ποτέ για πολύ.
Πάντα θα βρουν το δρόμο τους για το φως. Γιατί έτσι κινείται ο κόσμος, γιατί έτσι υπάρχουμε ακόμη.
Όσο για εκείνους τους κακούς που κάποτε βρέθηκαν στο δρόμο σου, εκείνους που θέλησαν να σε ποδοπατήσουν χωρίς λόγο, μην τους σκέφτεσαι. Η τιμωρία του καθενός από αυτούς είναι να πρέπει να ανέχεται στο πετσί του την ήττα του κάθε βασανιστική στιγμή της μίζερης ζωής του. Να πρέπει να παραδεχτεί πως το καλό μπορεί και να νικήσει τις πλεκτάνες και τα ψέματά του. Να πρέπει να δεχτεί ότι η αδικία δε ζει πολύ.
Πολλά αυτά που πρέπει να μάθουν τελικά. Γι’αυτό και να τους λυπάσαι. Γιατί δε θα είναι καθόλου ευχάριστα αυτά που θα τους χτυπήσουν δίχως έλεος στα μούτρα. Αλλά εδώ που τα λέμε, ας πρόσεχαν…
Της Στεύης Τσούτση.


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πού είσαι γιαγιά να με δεις να μεγαλώνω;

383a36c17eafaeefd59fc7a88edd42c7_XL-resize1200630
Έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, είναι η εποχή τους τώρα. Θυμάσαι όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και με ‘παιρνες από το χέρι να πάμε να τις δούμε; Σαν να ‘χουν τη μορφή σου τα δέντρα αυτά, γιαγιά.
Θυμάσαι που σ’ έτρεχα στα πάρκα να κάνουμε κούνια κι εσύ παρόλο που πονούσαν τα πόδια σου, δε μου πες όχι ποτέ; Χατίρι δε μου χάλασες. Ή τα απογεύματα που βλέπαμε Λάμψη και παίζαμε χαρτιά κι εγώ δήθεν σ’ έκλεβα; Το φλιτζάνι με τον ελληνικό καφέ που γυρνούσαμε κι εσύ μετά διάβαζες το μέλλον; Τα κουλουράκια κανέλας τα θυμάσαι, γιαγιά;
Κι ύστερα θυμάσαι τη μέρα που έφυγες; Γιατί εγώ τη θυμάμαι, γιαγιά. Μπορεί να μην έκλαψα πολύ εκείνη την μέρα, έκλαψα όμως όλες τις υπόλοιπες. Δε σε χόρτασα. Ούτε την αγκαλιά σου ούτε τα χάδια σου και τις συμβουλές σου. Ήθελα λίγο χρόνο ακόμα. Λίγες στιγμές ακόμα. Δυο λόγια παραπάνω.
Πέρασα στο πανεπιστήμιο γιαγιά, το ξέρεις; Θα γίνω δασκάλα, όπως στο ‘λεγα από μικρή. Μένω στην πόλη σου τώρα και φτιάχνω τις δικές μου ιστορίες, που όμως δεν είσαι εδώ ν’ ακούσεις. Βρήκα την πρώτη μου δουλειά. Στρώνω τη ζωή μου. Νοικοκυρεύομαι σιγά-σιγά. Όλα καλά εκτός του ότι λείπεις. Μου λείπεις και μάλιστα πολύ.
Ερωτεύτηκα, γιαγιά. Θέλω να σου τον γνωρίσω. Θα ξετρελαθείς. Θέλω να μου πεις πώς σου φαίνεται, αν φαίνεται στα μάτια του ότι μ’ αγαπάει. Θέλω να κλάψω στην αγκαλιά σου, γιαγιά.
Σήμερα παντρεύομαι, πού είσαι γιαγιά; Πώς δείχνω με αυτό το άσπρο φόρεμα, ποιος θα μου μαζέψει τις τιράντες, γιαγιά; Διάλεξα τ’ αγαπημένα σου κουφέτα, αυτά με το αμύγδαλο. Θα σου φυλάξω μερικά. Σου κράτησα μια θέση μπροστά-μπροστά να με καμαρώσεις.
Μεγαλώνω, γιαγιά! Κι εσύ δεν είσαι εδώ για να το δεις. Δεν μπορείς να το ζήσεις μαζί μου. Να μου σφίξεις το χέρι, να με πάρεις μια αγκαλιά από εκείνες τις δικές σου που τα γεμίζουν όλα. Τώρα πια μόνο φωτογραφίες έχω από σένα. Κι αναμνήσεις γλυκές και τρυφερές, που μαλακώνουν κάπως το κενό σου.
Από τη μέρα που έφυγες, γιαγιά, όλες οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν το πρόσωπό σου. Και μου ‘ρχεται να βάλω τα κλάματα. Ζηλεύω όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν δυο ροζιασμένα χέρια να τα χαϊδεύουν. Που έχουν μια γιαγιά να τους πει παραμύθια, να τους φτιάξει το αγαπημένο τους φαγητό και να τους μαλώσει για το ξεσκισμένο τζιν που φοράνε. Τα ζηλεύω πολύ, γιαγιά.
Από τη μέρα που έφυγες όλα τα αμύγδαλα είναι πικρά και το τραπέζι τα Χριστούγεννα άδειο. Κι αν έμενες γιαγιά, αν ήσουν ακόμα εδώ, δε θα ζήταγα πολλά. Μόνο να συνεχίσω να μεγαλώνω μαζί σου και να σ’ ακούω να με φωνάζεις «κοκόνα» σου. Γιατί πονάει η απουσία σου, πολύ.
Θυμάσαι εκείνη τη μέρα στο νοσοκομείο που ήρθα και σου είπα πως είσαι η καλύτερη γιαγιά του κόσμου; Ε, ακόμα είσαι. Και θα ‘σαι για πάντα. Και σου χρωστάω το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» που πλημμύρισες με τόση αγάπη τα παιδικά μου χρόνια κι έδωσες στη λέξη «γιαγιά» το πιο γλυκό νόημα. Και μαζί μ’ όλα αυτά σου χρωστάω και το πιο μεγάλο «σ’ αγαπώ» κι ας λείπεις. Εγώ σε κουβαλάω πάντα μέσα μου, γιαγιά.
Σε όλα τα εγγόνια που δε χόρτασαν τις γιαγιάδες τους.

Εκείνοι οι γελαστοί άνθρωποι με τα θλιμμένα μάτια…


audrey_tautou_wallpaper_by_catsya-d30pvyp.png-600x375
Της Στεύης Τσούτση.
Υπάρχουν κι εκείνοι οι άνθρωποι που τους λένε φλύαρους.
Κελαηδούν ολοένα, μιλώντας για τα πιο παράξενα μα και τα πιο συνηθισμένα.
Πολλές φορές μπορεί να σε κουράζουν και να κοροϊδεύεις την πολυλογία τους. Άλλοτε, πάλι, μπορεί και να τους αποφεύγεις, αρνούμενος να μπλεχτείς στη θορυβώδικη κουβέντα τους.
Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θα γνωρίσουν εύκολα τον άλλο, θα μοιράσουν την καλημέρα τους, θα πουν και δυο κουβέντες στην άκρη του δρόμου.
Θα τους δεις να χαμογελούν πλατιά. Να έχουν μια καλή κουβέντα για όλους. Να ξέρουν κάτι παραπάνω για πράγματα που αγαπούν. Για εκείνα είναι, άλλωστε, που μιλούν με ενθουσιασμό.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι κομήτες σου και θα σε στηρίξουν όποτε το θελήσεις. Θα είναι εκεί να τρέξουν στην ανάγκη, να βοηθήσουν σαν το ζητήσεις, να μιλήσουν όταν πρέπει.
Θα κάνουν τους καραγκιόζηδες για να χαμογελάσεις και τους ανόητους σαν νιώσουν πως κάτι δεν πρέπει καν να αναφερθεί.
Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που τους έχεις κι ας μην τους ξέρεις καθόλου.
Γιατί, αλήθεια, δεν τους ξέρεις.
Αν καθίσεις να αναρωτηθείς πόσες ήταν οι φορές που καθίσατε απέναντι και μιλήσατε για εκείνους, για τα προβλήματα και τις χαρές τους, θα δεις πως κάτι δεν πάει καλά.
Θα συνειδητοποιήσεις πως είναι ελάχιστες φορές που ο αναστεναγμός τους δε συνοδεύτηκε από ένα πλατύ χαμόγελο κι ένα αφοπλιστικό “καλά είμαι, μην ανησυχείς”.
Μα δεν ήταν. Καθόλου καλά.
Αυτοί οι άνθρωποι, που μιλούν για τα πάντα και πολύ, είναι αυτοί που κρατούν τον εαυτό τους βαθιά σφραγισμένο. Τον κρατούν στη σκιά όχι από συμφέρον μα από αυτοπροστασία.
Έμαθαν να ζουν για τους άλλους και να κρατούν τους εαυτούς τους στην αφάνεια.
Κι όμως, εσύ από τη φλυαρία τους, μπορεί να τους πεις κι εγωιστές.
Αν καθίσεις, όμως, να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που λένε και τι αξία έχει, θα καταλάβεις την αλήθεια.
Τίποτα σημαντικό. Τίποτα εξομολογητικό, πέρα από την επιφάνεια.
Το βάθος τους δεν το δείξανε ποτέ και σε κανέναν.
Δεν αφήσανε ποτέ κανείς να κολυμπήσει στα νερά τους. Να δει τις αδυναμίες, τα πάθη και τα ζόρια τους.
Κι όχι γιατί δε θέλησαν.
Μα γιατί δεν προσπάθησε κανείς.
Κανείς δεν ασχολήθηκε, παρασυρμένος από αυτή την επιφανειακή ευφορία, να ανακαλύψει τι μπορεί να κρύβουν στα σκοτάδια τους.
Γιατί κι αυτοί, οι φωτεινοί άνθρωποι που θα σε συντρέξουν πάντα, έχουν τα δικά τους σκοτάδια.
Που για χρόνια περίμεναν κάποιον να τα ανακαλύψει. Να προχωρήσει πεισματικά προς το μέρος τους και να μη αρκεστεί σε εκείνο που θα του πουν.
Αυτόν που θα καταλάβει πως το χαμογελαστό “καλά είμαι” τους, μπορεί να είναι ο πιο σπαρακτικός λυγμός.
Μια κραυγή βοήθειας για την απέραντη μοναξιά του να είσαι διαρκώς δίπλα σε κόσμο μα να μη σε ξέρει κανείς.
Να μην έχει κατορθώσει κανείς να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, να ανακαλύψει την αλήθεια.
Αυτοί οι άνθρωποι κουβαλούν ένα γέλιο στα χείλη, μια θλίψη στα μάτια και μια μοναξιά στην καρδιά.
Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν να τους μάθεις καλύτερα.
Αξίζουν να τους σταθείς. 
Αξίζουν να επιμείνεις.
Κι ας μη σου πουν αμέσως. Ας μην παραδώσουν αμαχητί τα τείχη του εαυτού τους. Ας κρατήσουν άμυνα, παρασυρμένοι από χρόνια και χρόνια μοναξιάς.
Αν επιμείνεις, όμως, θα τους κερδίσεις και θα ανοιχτούν. Και μαζί με αυτούς κι ένας ολόκληρος κόσμος που κρατούν βαθιά κρυμμένο.
Κι αυτοί θα μοιραστούν τη μοναξιά τους κι εσύ θα έχεις κερδίσει έναν άνθρωπο.
Να τον αγαπήσεις, να τον εκτιμήσεις, να τον βάλεις άνευ όρων στη ζωή σου.
Γιατί εκείνοι, οι φλύαροι που μπορεί να μην εκτιμάς και τόσο, δε θα σε προδώσουν ποτέ.
Κι εσύ κι εγώ κι όλοι μας, μέσα σε τούτο το χάος που ονομάστηκε ζωή, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα χαμογελούν και δε θα μας προδώσουν ποτέ…
Γι’αυτό αν ποτέ βρεθούν στο δρόμο σου, αν ποτέ αναγνωρίσεις το γέλιο τους, μην τους αφήσεις να φύγουν.
Κράτα τους…


ΠΗΓΗ : diaforetiko

Πώς να Θεραπεύσεις τον Θυρεοειδή Αδένα σου με 1 Μόνο Συστατικό!

δ-copy-50
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος αδένας του λαιμού και έχει το σχήμα μιας πεταλούδας, με τα δυο της φτερά να βρίκονται αριστερά και δεξιά της τραχείας.
Η ορμόνη που παράγει ο θυρεοειδής έχει επίδραση σε όλους τους ιστούς του σώματος οι οποίοι αυξάνουν την κυτταρική δραστηριότητα στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως η κύρια λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι να ρυθμίζει τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διαταραχές του θυρεοειδή κι έπειτα θα σας δείξουμε τον καλύτερο τρόπο να τις θεραπεύσετε!
Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο είδη διαταραχής του θυρεοειδούς αδένα:
Υπερθυρεοειδισμός – οι ειδικοί λένε πως αυτή η διαταραχή προκύπτει όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί και κατά συνέπεια παράγει υπερβολική ποσότητα ορμόνης.
Συμπτώματα:
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Αδυναμία μνήμης
  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  • Ταχυκαρδία
  • Προβλήματα στην έμμηνο ρύση
  • Κόπωση
  • Έξαψη
  • Εφίδρωση
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Ανήσυχη σκέψη
  • Κατάθλιψη, άγχος, εκνευρισμός
  • Απώλεια βάρους
Υποθυρεοειδισμός – σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός ο τύπος διαταραχής δημιουργείται όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, που σημαίνει ότι δεν παράγει αρκετή ορμόνη.
Συμπτώματα:
  • Eύθραυστα νύχια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Λήψη βάρους
  • Κράμπες
  • Μειωμένη ροή περιόδου
  • Πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού
  • Κόπωση
  • Αδυναμία μνήμης
  • Ξηρό δέρμα και μαλλιά
  • Κατάθλιψη
Μην ανησυχείτε, σε αυτό το άρθρο θα δείτε πώς να φτιάξετε το σπιτικό γιατροσόφι το οποίο θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τον θυρεοειδή σας και μάλιστα αποτελείται από 3 απλά συστατικά:
Καρύδια, μέλι και ένα μικρό βάζο μαρμελάδας! Ναι, μόνο αυτά και μην έχετε αμφιβολία για τα αποτελέσματα, θα σας καταπλήξουν! Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.
Θα χρειαστείτε:
  • 40 πράσινα (άγουρα) καρύδια
  • 1 κιλό οργανικό μέλι
  • 1 μεγάλο ή περισσότερα μικρά βάζα για μαρμελάδα
Εκτέλεση:
Πρώτα, καθαρίστε τα καρύδια, στεγνώστε τα κι ύστερα τρυπήστε τα με μια βελόνα ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Έπειτα βάλτε τα στο βάζο και καλύψτε τα με το μέλι. Το βάζο πρέπει να τοποθετηθεί κάπου όπου να το βλέπει ο ήλιος. Με το πέρασμα 40 ημερών, ξεσφραγίστε το και αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε:
Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ απλό! Οι ειδικοί λένε πως πρέπει απλώς να τρώτε δύο κουταλιές πρωί – βράδυ σε καθημερινή βάση. Μη χάνετε χρόνο, δοκιμάστε αυτό το εκπληκτικό σπιτικό γιατροσόφι και βρείτε την υγειά σας!
πηγή : diaforetiko

Εγώ τον πάλεψα τον κερατά τον καρκίνο και το νίκησα…

cancer_survivor_portrait-131-810x421
Της Στεύης Τσούτση.

Στέκομαι γυμνή και κοιτάζομαι στον καθρέφτη.
Καμαρώνω το ολοκαίνουριο τατουάζ μου.
Το πρώτο… Κι ελπίζω το τελευταίο.
Ένα πλέγμα από όμορφα λουλούδια, γεμάτα χρώμα και ζωή.
Εκεί, να στέκουν παρέα με την ουλή μου. Στο στήθος, από το μέρος της καρδιάς.
Ή μάλλον εκεί που παλιότερα έστεκε στητό και περήφανο στο στήθος μου.
Τώρα το κενό που άφησε η αφαίρεση του, καλύφθηκε με λουλούδια.
Με χρώματα που θα μου θυμίζουν κάθε ώρα και στιγμή πόσο όμορφη είναι η ζωή.
Και πόσο την απολαμβάνεις όταν έχεις παλέψει για να την κερδίσεις.
Πριγκίπισσα δε με λες, αλλά το δράκο μου το νίκησα…
Έβγαλα το μαχαίρι από το θηκάρι μου και τον τάισα με σάρκα κατάδικη μου, αγαπημένη.
Παράπλευρη απώλεια της μεγαλύτερης μάχης που χρειάστηκε να δώσω ποτέ.
Της μάχης που μου έδωσε αλλά και μου άλλαξε τη ζωή.
Τον πάλεψα με νύχια και με δόντια τον κερατά τον καρκίνο.
Ορκίστηκα πως δε θα του περάσει. Όχι σε μένα.
Και δεν του πέρασε.
Έχασα τα μαλλιά μου, έχασα το στήθος μου, μα ποτέ το γέλιο μου.
Σε κάθε κακή βιοψία, σε κάθε εμπόδιο, σε κάθε ρημάδι φάρμακο, σε κάθε ζαλάδα κι αναποδιά, εγώ γελούσα.
Γέλιο, ρε, ξέρεις τι σημαίνει; Με την καρδιά μου. Λες κι ήταν το τελευταίο που θα έκανα. Κι έφτασα πολύ κοντά στο να είναι.
Γέλιο όταν περπατούσα στο διάδρομο του νοσοκομείου με τα σακουλάκια του χειρουργείου.
Γέλιο όταν δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μουαπό τις χημειοθεραπείες.
Γέλιο στη θέα του καραφλού εαυτού μου.
Είπα πως δε θα του περάσει. Πως δε θα με στερήσει από τους αγαπημένους μου. Πως δε θα του δώσω το δικαίωμα να το κάνει.
Και το πέτυχα.
Σήμερα έκλεισαν 3 χρόνια.
Φόρεσα το ροζ μπλουζάκι του survivor και περπάτησα τα 5 χιλιόμετρα στο κέντρο της Αθήνας.
Λευκά και ροζ τα μπλουζάκια μας διακήρυτταν τη σημασία της μάχης ενάντια στον καρκίνο.
Περπατούσαν για τη ζωή.
Το ίδιο έκανα κι εγώ.
Καμαρώνοντας για όσα πέτυχα εγώ, που μέχρι το σημείο μηδέν της ζωής μου, με θεωρούσα αδύναμη.
Αλλά δεν είμαι.
Κανείς δεν είναι αν δεν το θελήσει. Αν δε σηκώσει τα χέρια και πει “τώρα θα πεθάνω”.
Μάχη.
Διαρκής μάχη.
Με όλους τους δαίμονες που μας απειλούν καθημερινά.
Με τον καρκίνο να έχει το ρόλο του αρχηγού.
Μην του περάσει. Μην το αφήσετε.
Όπως δεν το άφησα κι εγώ.
Κοιτάζω ξανά το τατουάζ. Θα μένει εκεί, πάνω στην τομή για να μην ξεχάσω ποτέ.
Να μην ξεχάσω πως μπορεί ο άνθρωπος να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Να γατζωθεί από τη ζωή και να τη διεκδικήσει με πάθος, με θέληση, με ορμή.
Για τον ίδιο κι εκείνους που αγαπά.
Εγώ το δαίμονα μου τον νίκησα.
Δεν ξέρω για πόσο. Ίσως για λίγο, ίσως και για πάντα.
Δε με απασχολεί. Γιατί και να ξαναεμφανιστεί, εγώ πάλι θα του εναντιωθώ.
Και ξανά και ξανά.
Κι ας είναι όσο επιθετικός θέλει. Δεν παραδίνομαι ρε, ψόφα!
Έχω πράγματα να κάνω εδώ πάνω. Δεν πάω πουθενά.
Κατάλαβε το πως με μένα είσαι χαμένη υπόθεση κι άδειασε μου τη γωνιά.
πηγή : diaforetiko

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τι λένε τα Μερομήνια για το φετινό χειμώνα;

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον χρόνο. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη μέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
Οι απόψεις διίστανται για το πότε θα πρέπει να ξεκινούμε να παρατηρούμε τις ημέρες του Αυγούστου. Κάποιοι παρατηρητές ξεκινούν να βλέπουν τις καιρικές συνθήκες από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου.
Μια άλλη μερίδα ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προσέχουν τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετραώρου.
Αν για παράδειγμα, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.
Τα μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.
Τι δείχνουν τα Μερομήνια για το φετινό Χειμώνα:
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016
1-7 Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου συνεχίζονται.
Θερμοκρασία ( 28-36 οC).
Παροδικές συννεφιές με τοπικά φαινόμενα.
8-14 Μερική πτώση της θερμοκρασίας ( 26-32 οC), χωρίς ιδιαίτερα δροσερές μέρες. Παροδικές συννεφιές.
15- 21 Ένα ελαφρύ νοτιαδάκι θα δροσίζει σχετικά.
Θερμοκρασία ( 25-30 οC)
22- 26 Πτώση της θερμοκρασίας ( 24-30) οC .Πιθανές βροχές και καταιγίδες. Νοτιοδυτικοί άνεμοι, θα ρίχνουν της θερμοκρασία.
27 – 30 Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας ( 26-31) οC . Θα δροσίζει τις βραδινές ώρες.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016
1- 10 Οι ζεστές μέρες υπερισχύουν δροσίζοντας τις νυχτερινές ώρες θερμοκρασία (22- 29 οC).
11- 15 Δυτικοί άνεμοι θα ρίξουν τη θερμοκρασία και φέρουν Φθινοπωρινό καιρό θερμοκρασία (18 – 26 οC) .
16-19 Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (28- 30 οC) .Χαμηλότερες θερμοκρασίες με τη δύση του ήλιου (12 – 28 οC) . Τοπικά φαινόμενα χωρίς μεγάλες διαφορές.
20- 27 Πτωτικά θα κινηθεί η θερμοκρασία (19-25 οC). Μπόρες βροχές, καταιγίδες που γρήγορα θα απομακρυνθούν.
28- 31 Άνοδο της θερμοκρασίας (23-28 οC).
Παρασκευή 28η Οκτωβρίου ,ζεστή μέρα με αραιές Νεφώσεις
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
1 – 6 Ζεστές για την εποχή μέρες θερμοκρασία (18-26 οC).
7 -16 Αραιές συννεφιές και στη συνέχεια βροχές καταιγίδες .Επέκταση των φαινομένων γενικά θερμοκρασία (18 – 25 οC).
17 -21 Ανοδικές σχετικά θερμοκρασίες (20 – 28 οC) . Μικρό βοριαδάκι θα δροσίσει αρκετά.Υγρασία, παροδικές βροχούλες.
22 -30 Πτώση της θερμοκρασίας (15 – 23 οC). Πρωινά με κρύο βροχές και μπόρες. Πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πέμπτη 17η Νοέμβρη. Δροσερή μέρα, με πιθανές βροχές.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
1 -16 Καθαρά χειμωνιάτικες μέρες .Θερμοκρασία (8 – 18 οC). Με παροδικές βροχές και καταιγίδες. Πιθανοί βοριάδες θα ρίξουν περεταίρω τη θερμοκρασία (6 – 15 οC).
17 -31 Σχετικά ανοδικά θα κινηθεί η Θερμοκρασία (12 – 22 οC) . Λιακάδες θα διατηρούν τις ζεστές σχετικά μέρες .Πολύ δροσερά, κρύα βράδια.
Χριστούγεννα Κυριακή 25η Δεκέμβρη. Γλυκιά χειμωνιάτικη βραδιά.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017
1 –16 Αίθριος καιρός χωρίς ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (10-20 οC) . Βοριάδες θα δροσίσουν αρκετά .Πιθανές βροχές . Κρύα πρωινά και βράδια.
17 -25 Βελτίωση της θερμοκρασίας ( 10 – 20 οC).Κοπάζουν οι άνεμοι. Αλκυονίδες μέρες.Υγρασία κουφόβραση (Μαλάτσα).
26 -31 Πτώση της θερμοκρασίας ( 5 – 12 οC). Βοριάδες θα φέρουν παγωνιά .Συννεφιασμένες μέρες, βροχερές με καταιγίδες.
Κυριακή πρωτοχρονιάς, Παρασκευή 6/1 των Θεοφανίων,
Αίθριος καιρός, χωρίς πολύ κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες ( 10 – 20 οC).
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017
1 – 16 Πτώση της θερμοκρασίας ( 3 – 14 οC). Βοριάδες θα φέρουν, κρύες χειμωνιάτικες μέρες βροχές και καταιγίδες. Πιθανές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
21 -29 Αίθριος καιρός γλυκές χειμωνιάτικες μέρες χωρίς πολύ κρύες μέρες. Θερμοκρασίες (8 – 18 οC).
Καθαρά Δευτέρα 27η Φλεβάρη, θα εναλλάσσονται λιακάδες, ασθενείς άνεμοι, θα δροσίσουν αισθητά.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2017
1 -15 Συννεφιασμένες μέρες χωρίς πολλά κρύα και βροχές. Δροσεροί άνεμοι. Θερμοκρασία (10 – 20 0C).
16 -31 Πτώση της θερμοκρασίας ( 6- 15 0C). Βροχές καταιγίδες πιθανές χιονοπτώσεις .Κρύες μέρες, θα φέρουν οι παγωμένοι βοριάδες.
Σάββατο 25η Μάρτη. Ήπιος καιρός. Θερμοκρασία (7 -12 0C). Πιθανή βροχούλα μπόρες, βοριαδάκια θα φέρουν κρύο.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017
1η- 17η Το κρύο θα συνεχίζεται, όσο οι βόρειοι άνεμοι , θα επικρατούν. Θερμοκρασίες (6 – 16 0C).Πιθανές βροχές μεγάλης διάρκειας για την εποχή.
18η-24η Βελτίωση της θερμοκρασίας ( 8- 18 0C), πτώση των ανέμων μερική ηλιοφάνεια.
25η- 30 Πτώση της θερμοκρασίας ( 5- 16 0C). Συννεφόκαμα και βοριάδες θα διατηρούν τη θερμοκρασίας, σε χαμηλά επίπεδα.
Μεγάλη Παρασκευή 14η Απρίλη, και Κυριακή Πάσχα 16η Απρίλη συννεφιασμένες μέρες με πιθανές μπόρες και αντάρες.
ΜΑΪΟΣ 2017
1 -17 Υποχώρηση των βόρειων ανέμων, θα φέρουν σε υψηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία (10 – 20οC). Δροσερές ακόμη μέρες με ένα νοτιοδυτικό αεράκι να κρατά τον καιρό ανοιξιάτικο.
18 -31 Ανοδικές θερμοκρασίες (18 -28 ο C) . Αραιές συννεφιές και παροδικές βροχές .Δροσεροί νοτιάδες και ζεστές μέρες στο τέλος του μήνα
Δευτέρα 1η ΜΑΗ, δροσερή μέρα με πιθανές βροχούλες.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2017
1 – 17 Αλματώδη άνοδος της θερμοκρασίας (25 –32 οC) . Νοτιοδυτική άνεμοι θα συγκρατούν τη θερμοκρασία σε αυτά τα επίπεδα.
18 – 26 Βορειοανατολικοί άνεμοι θα ρίξουν αρκετά τη θερμοκρασία (22 –28 οC ) και θα δροσίζουν αρκετά . Πιθανές βροχές και μπόρες.
27 -30 Άνοδος της θερμοκρασίας (28 –36 οC) .Άπνοια . Πιθανός καύσωνας.
Δευτέρα 5η Ιούνη του Αγίου Πνεύματος, ζεστή μέρα με άπνοια.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2017
1 -9 Ζεστές μέρες χωρίς αέρηδες ικανούς να δροσίσουν. Θερμοκρασία (29-34οC).
10 -18 Βορειοδυτικό αεράκι ρίχνει τη θερμοκρασία (26-32 οC) και δίνει δροσερότερες μέρες.
18 -26 Άνοδος της θερμοκρασίας (28 –34 οC) . Συννεφόκαμα. Άπνοια. Υγρασία, κουφόβραση, (Μαλάτσα). Πιθανός καύσωνας.
27 -31 Πτώση της θερμοκρασίας (26-31 οC). Με ένα βοριαδάκι να δροσίζει περιοδικά. Αραιές συννεφιές.



http://www.thestival.gr

ΒσΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ



Η (ΕΠΥΒ-ΚΜ) 'Ενωση Προσωπικού Υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ζουγανέλη "άντε να λύσουμε" "όλοι μαζί για το Δημητράκη" στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, για την οικονομική ενίσχυση του μικρού Δημήτρη Σταματίου, καλεί τους συναδέλφους να παραβρεθούν και ενισχύει οικονομικά με την αγορά 5 εισιτηρίων 

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Οι «διαφορετικοί» άνθρωποι

Συναντώ ανθρώπους που αισθάνονται μόνοι και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί. Ή έτσι ονομάζει η κοινωνία μας όσους δεν ταιριάζουν στις παρέες γιατί το θέμα συζήτησής τους δεν είναι το καινούριο τους κινητό, τι λένε στις ειδήσεις ή σε ποιο νησί έχει τα καλύτερα μπαράκια.
Αυτούς τους «διαφορετικούς» τους νοιάζει ο κόσμος να γίνει ένα απέραντο ταξίδι στις αξίες της ζωής. Μια μελωδία αγάπης και φροντίδας του ενός για τον άλλον! Τους γεμίζει ό,τι μιλά για ιδανικά και φωτεινούς στόχους κι όταν μιλάνε για διακοπές εννοούν το ταξίδι της ανακάλυψης του φωτεινού εντός τους ασχέτως αν θα μπουν σε πλοίο ή αν θα ταξιδέψουν με πυξίδα το χαμόγελο της ψυχής τους σε μια γωνία του σπιτιού τους!
Είναι άνθρωποι που αισθάνονται αληθινοί όταν συζητούν με τα μέσα τους και τόσο περίεργοι όταν χρειάζεται να συναναστραφούν σε παρέα επειδή τα ενδιαφέροντά τους διαφέρουν από των υπολοίπων. Προτιμούν μια βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα παρά να κλειστούν σε μια καφετέρια, λίγη σιωπή στο μπαλκόνι τους παρά τον θόρυβο της πίστας ενός νυχτερινού μαγαζιού.
Όταν βρίσκονται στην αρχή της συνειδητοποίησης της διαφορετικότητάς τους και μέχρι την ώριμη αποδοχή της, συνήθως διακατέχονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και σε ένα μεγάλο ποσοστό φλερτάρουν με την κατάθλιψη. Σε αυτό φέρουν μεγάλη ευθύνη οι γύρω τους επειδή τους χαρακτηρίζουν σπασικλάκια, ξερόλες αλλά και αντικοινωνικούς!
Οι «διαφορετικοί» είναι ανοιχτοί στο καινούργιο, δεν πιστεύουν σε συμπτώσεις και καλωσορίζουν στη ζωή τους ό,τι τους προσεγγίζει έχοντας εμπιστοσύνη στην διαίσθησή τους και στα σημάδια που θεωρούν οιωνούς. Η λογική δεν χωρά μες στην ψυχή τους και η καρδιά τους είναι γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Γνωρίζουν τι σημαίνει συγγνώμη γιατί την ζητούν μόνο ταπεινά και συγχωρούν επειδή η κακία δεν έχει θέση στην ψυχή τους όσο και να προσπαθήσει κάποιος να τους πληγώσει!
http://enallaktikidrasi.com/2016/08/diaforetikoi-anthropoi/
Αν εσύ που διαβάζεις τώρα αισθάνεσαι κάπως έτσι και βιώνεις αυτή την ψυχολογική βία σε προτρέπω να σταματήσεις να δίνεις σημασία στην γνώμη των άλλων! Το διαφορετικό και ασυνήθιστο δεν σημαίνει πως είναι κακό! Αντίθετα λάμπει τόσο που το ζηλεύουν και το φθονούν όσοι δειλοί δεν τολμούν κι εκείνοι να διαφοροποιηθούν από τα άμορφα πλήθη. Να αποκτήσουν την δική τους υπόσταση, την δική σου λάμψη.
Βγες από αυτή την πεποίθηση που θέλουν να σε βάλουν επειδή ξεχωρίζεις από την «αγέλη» και γι’ αυτό επιδιώκουν να σε κάνουν ίδιο με αυτούς, μια άμορφη άβουλη μάζα! Δυστυχώς ο φόβος σε αυτούς τους ανθρώπους και η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, τους ωθεί στην άσκηση ψυχολογική βίας σε οτιδήποτε ξεχωρίζει, κάτι σαν το bulling στο σχολείο!
Εσύ συνέχιζε να λάμπεις την αλήθεια σου, να φωτίζεις με τις όμορφες πράξεις σου το σκοτάδι στην ζωή των γύρω σου και μην ξεχάσεις ποτέ πως η σκιά για να υπάρξει χρειάζεται φως! Το φως ζει, υπάρχει και δυναμώνει από μόνο του!
Μην ζήσεις σαν ετερόφωτη σκιά συνέχισε να ζεις σαν αυτόφωτος ήλιος!






http://enallaktikidrasi.com

Το καλό, το κακό και η κοροϊδία…

Το καλό, το κακό και η κοροϊδία...

Ποιος είναι καλός και τι είναι καλοσύνη; Και πότε η καλοσύνη καταπατάται και γίνεται εκμετάλλευση, κοροϊδία; Ποιος ευθύνεται για κάτι τέτοιο; Φταίνε πάντα οι άλλοι, οι «αχάριστοι», που χωρίς μέτρο και χωρίς αιδώ καταπατούν ή ευθύνεται και ο εκάστοτε «καλός» που επιτρέπει κάτι τέτοιο να γίνεται; Και γιατί κάποιος είναι τόσο «καλός»;
Καλοσύνη είναι η ιδιότητα του καλού εκείνου που επιθυμεί την ειρήνη και την ευτυχία του συνανθρώπου του. Καλός είναι εκείνος που φέρεται με καλοσύνη με τον λόγο και τις πράξεις του… Μέχρι εδώ καλά!
Τι γίνεται όμως όταν μας «πατάνε τον κάλο»; Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ή κάποιοι άλλοι άλλοτε πονηρά κι άλλοτε ξεδιάντροπα ζητάνε ολο και περισσότερα και δεν υποχωρούν αν δεν τα πάρουν τελικά όλα; Μήπως τότε είναι καλοσύνη η υποχώρηση του καλού ή μήπως είναι οι ενοχές (μπροστά στην ιδεοληψία του κακού);
Μήπως είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης να ορθώσει το ανάστημά του (ο εκάστοτε καλός) και να πει «ως εδώ»! Θυμηθείτε: το κάλλος, το καλό και τον καλό πολλοί θαυμάσανε, το κορόιδο όμως κανείς!



http://enallaktikidrasi.com

Άσκηση: Γράψε ένα γράμμα στον εαυτό σου

λίστα κατάλογος χαρτί γράψιμο



Το να γράφεις ένα γράμμα αγάπης στον εαυτό σου είναι ένας από τους δυναμικούς τρόπους να θεραπεύσεις την σχέση σου με το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής σου , με σένα. Το να καταπιέζεις τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις για εσένα σε εμποδίζει να συνδεθείς με την αυτοεκτίμηση και την αγάπη σου για τον εαυτό σου.
Το γράμμα προς εσένα θα σε βοηθήσει να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για τις ατέλειες σου , θα σε κινητοποιήσει για να φύγεις από την κατάκριση και θα σε βγάλει από την κατάθλιψη και την απελπισία.
Φαντάσου ότι βρίσκεσαι έξω από τον εαυτό σου και κοιτάς εσένα. Άρχισε να γράφεις συνειδητά το θυμό σου , τον πόνο σου , τον φόβο σου , την ανασφάλεια και τις ενοχές στο χαρτί .
Το σιχαίνομαι όταν…
Κουράστηκα πια να …
Στενοχωριέμαι όταν σε βλέπω …
Αισθάνομαι απαίσια γιατί …
Λυπάμαι που…
Συγχώρεσε με που….
Στη συνέχεια εστιάσου στο πως θα αλλάξεις την κατάσταση και τι θέλεις να συμβεί και συγχώρεσε και δήλωσε αγάπη στον εαυτό σου.
Θέλω να …
Εύχομαι να….
Σ ‘ αγαπώ ….
Είμαι υπερήφανος-η για σένα που..
Σε συγχωρώ για…
Σε ευχαριστώ για…
Όταν τελειώσεις το γράμμα .διάβασε το μεγαλόφωνα μπροστά σε ένα καθρέφτη .
Γράφεις ένα γράμμα αγάπης στον εαυτό σου
όταν νιώθεις θυμό για τον εαυτό σου,
όταν νιώθεις ότι δεν διεκδικείς αυτό που αξίζεις να έχεις ,
όταν νιώθεις ενοχές,
όταν η αυτοεκτίμηση σου είναι χαμηλή,
όταν βλέπεις ότι επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη ,
όταν έχεις στη ζωή σου επαναλαμβανόμενα μοτίβα,
όταν αποφασίζεις νέες τακτικές αλλά ποτέ δεν περνάς σε δράση.

Εντοπίζω το συναίσθημα
αποδέχομαι το συναίσθημα
συγχωρώ και δηλώνω αγάπη στον εαυτό μου
εκφράζω τα θέλω και επιλέγω με ποιον τρόπο θα δράσω.
Μη καταπιέζεις τα συναισθήματα σου.
Το σώμα μιλά.
Άκουσε το.
Γνώρισε το πιο σημαντικό άτομο της ζωής σου, ΕΣΕΝΑ!

Καρδιά: Μην αγνοήσετε ΠΟΤΕ αυτά τα 11 συμπτώματα!

καρδιά
Αν κάτι δεν πάει με την καρδιά σας, μπορείτε να το καταλάβετε; Δεν είναι πάντα βέβαιο ότι όλα τα καρδιακά προβλήματα συνοδεύονται από σαφή προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα.

Αν σας προκύψει ξαφνικό πρόβλημα στην καρδιά, δεν είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε τον πόνο στο στήθος και στη συνέχεια θα πέσετε στο έδαφος, όπως βλέπετε στις ταινίες. Μερικά συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων δεν συμβαίνουν καν στο στήθος σας, στην περιοχή της καρδιάς, και ταυτόχρονα δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε τι σας συμβαίνει.
“Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι που σας συμβαίνει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας”, λέει ο δρ Charles Chambers, διευθυντής του Cardiac Catheterization Laboratory στο Hershey Heart and Vascular Institute του πανεπιστημίου Penn State των ΗΠΑ.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές αν είστε 60 ετών και άνω, υπέρβαροι ή έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την καρδιά.
Ειδικά προσέξετε για αυτά τα προβλήματα:
  1. Δυσφορία στο στήθος: Είναι το πιο κοινό σημάδι κινδύνου της καρδιάς. Αν έχετε μια φραγμένη αρτηρία ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μπορεί να αισθανθείτε πόνο, σφίξιμο ή πίεση στο στήθος σας.
  2. Ναυτία, δυσπεψία, καούρα, ή πόνο στο στομάχι: Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Μπορούν ακόμη και να κάνουν και εμετό.
  3. Πόνος που εξαπλώνεται στο χέρι: Ένα άλλο κλασικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος που “ακτινοβολεί” προς τα κάτω στην αριστερή πλευρά του σώματος.
  4. Ζάλη ή λιποθυμία: Πολλά πράγματα μπορούν να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας ή να έχετε ένα αίσθημα λιποθυμίας για μια στιγμή. Αλλά αν ξαφνικά νιώσετε ότι “δεν πατάτε καλά στα πόδια σας” και έχετε δυσκολία στην αναπνοή, καλέσετε άμεσα το γιατρό σας.
  5. Πόνος στον λαιμό ή στην κάτω γνάθο: Από μόνος του, ο πόνος στον λαιμό ή το σαγόνι δεν είναι πιθανό να σχετίζεται με την καρδιά. Αλλά αν έχετε πόνο στο κέντρο του στήθους σας, ο οποίος “εξαπλώνεται” προς το σαγόνι σας, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος.
  6. Κουράζεστε πολύ εύκολα: Αν αισθάνεστε κουρασμένοι ξαφνικά ή ασθμαίνετε μετά από μια απλή δραστηριότητα που δεν σας προκαλούσε κανένα πρόβλημα στο παρελθόν (όπως το να ανεβείτε τις σκάλες ή να μεταφέρετε τα ψώνια από το αυτοκίνητο) κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αμέσως.
  7. Ροχαλητό: Είναι φυσιολογικό να ροχαλίζετε λίγο, ενώ κοιμάστε. Αλλά το ασυνήθιστα δυνατό ροχαλητό που ακούγεται σαν “λαχάνιασμα ή πνιγμός” μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας. Αυτό συμβαίνει όταν η αναπνοή σας σταματάει στιγμιαία για αρκετές φορές στον ύπνο σας. Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά σας.
  8. Εφίδρωση: Έχετε απότομα “κρύο ιδρώτα” χωρίς προφανή λόγο; Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καρδιακή προσβολή. Εάν σας συμβεί αυτό, μαζί με οποιοδήποτε από τα άλλα συμπτώματα, καλέστε το 166 για να σας μεταφέρουν σε ένα νοσοκομείο αμέσως. Μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε μόνοι σας!
  9. Βήχας που δεν σταματάει: Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι ένα σημάδι προβλήματος με την καρδιά. Αλλά εάν έχετε καρδιακή νόσο ή ξέρετε ότι είστε σε κίνδυνο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον βήχα που δεν σταματάει με τίποτα.
  10. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους: Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν κυκλοφορεί το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.
  11. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Είναι φυσιολογικό να έχετε ταχυπαλμία όταν είστε νευρικοί ή ενθουσιασμένοι. Αλλά αν νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει ακανόνιστα πολύ συχνά και για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, τότε ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.

Πτώσεις ηλικιωμένων το καλοκαίρι: Πως προκαλούνται και πως προλαμβάνονται;

senior_living_51
Οι διαταραχές ισορροπίας μεταξύ των ηλικιωμένων τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ συχνές, γι’ αυτό και παρατηρούνται περισσότερες πτώσεις που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Η τρίτη ηλικία, όπως καθορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφορά στα άτομα ηλικίας από 65 χρόνων και άνω. Ουσιαστικά είναι η τρίτη φάση της ζωής του ανθρώπου, που υποβάλλεται σε διάφορες εκφυλίσεις (φθορές), που δεν σημαίνουν πάθηση, αλλά αλλαγή βιολογική και βιοχημική, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Αυτή η μετάβαση δεν σημαίνει γήρανση, αλλά φυσιολογική και νομοτελειακή πορεία της ζωής» επισημαίνει ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Άρα, η ποιότητα της ζωής αυτής της φάσης εξαρτάται από την καλή λειτουργικότητα, την καλή ψυχολογία και, οπωσδήποτε, από την αυτονομία. Αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να γίνουν σεβαστές, όσον αφορά στις αντοχές και στις επιβαρύνσεις που υφίσταται ο οργανισμός τους και ιδιαίτερα το καλοκαίρι,οπότε δραστηριοποιούνται περισσότερο και πάνε για κολύμπι ή στην εξοχή».Τη ροπή των ηλικιωμένων ανθρώπων στις πτώσεις και στα ατυχήματα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Οι αυξήσεις της νοσηρότητας και της θνησιμότητας κυμαίνονται στο 50%-65% και πλέον, με προβάδισμα στη θνησιμότητα στους άντρες κατά 10%.
Παράγοντες πτώσεων:
Εξωτερικοί:
• Υγρή, γλιστερή επιφάνεια εδάφους, ακατάλληλη υπόδηση (μεγάλο πάχος της σόλας)
• Σκάλες με κακό φωτισμό, κυκλικές ή ανισόπεδες
• Περπάτημα με τα χέρια στις τσέπες στον δρόμο ή στις σκάλες (για προστασία από την πτώση με το κεφάλι)
• Λακκούβες στο δρόμο, κακή πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και στις παραλίες
• Κίνηση ανάμεσα στο πλήθος (σπρώξιμο)
• Απότομες και ασυνήθιστες περιστροφικές κινήσεις
Εσωτερικά-ενδογενή αίτια:
• Μυοσκελετικό σύστημα (πιο αδύναμο, δύσκαμπτο, οστεο-αρθρίτιδες, παλαιοί τραυματισμοί, χειρουργεία σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, κακή αποκατάσταση)
• Μειωμένο αντιληπτικό επίπεδο
• Αισθητηριακό επίπεδο (αιθουσιαίο σύστημα), μείωση της αφής ή της ακοής
• Ψυχολογία (stress, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού)• Γνωστικό επίπεδο (επεξεργασία σύνθετων πληροφοριών)
• Κακή όραση (διαφορά όρασης μεταξύ των ματιών), ίλιγγοι, ζαλάδες, οπτική οξύτητα, οπτική αντίθεση
• Νευρολογικές παθήσεις (Parkinson, τρόμος, κτλ)
• Ιδιοδεκτικότητα (αίσθηση του χώρου και του χρόνου κίνησης)• Χρήση ορισμένων φαρμάκων
• Οστεοπόρωση
• Αστάθεια.
Στατιστικές μελέτες από τα CDC των Η.Π.Α. έδειξαν ότι: 
• 1 στους 3 ηλικιωμένους πέφτει κάθε χρόνο, αλλά μόνο ένας στους δύο τοαναφέρει στον γιατρό του
• Πέφτοντας μια φορά, διπλασιάζονται οι πιθανότητες και άλλων πτώσεων
• 1 στις 5 πτώσεις προκαλεί σοβαρό τραυματισμό, όπως κατάγματα στο σώμα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
• 2.500.000 τραυματισμοί
• 700.000 τραυματισμοί στο κεφάλι
• 250.000 κατάγματα ισχίου
• 95% των καταγμάτων ισχίου προκαλείται από πλάγια πτώση
• Το κόστος νοσηλείας ανέρχεται στα 34.000.000$
• 80% των πτώσεων οφείλεται σε συνδυασμό των εσωτερικών και των εξωτερικών παραγόντων.
Μία άλλη έρευνα που έγινε στο Australian Institute of Health Welfare (AIHW) έδειξε ότι οι πτώσεις άνω των 65 είναι 3 φορές περισσότερες από το ηλικιακό γκρουπ των 45-64.
Από αυτές το 68% ήταν γυναίκες και το 32% άντρες.
Στατιστικά:• 38% κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα αυχένα
• 36% κατάγματα ισχίου
• 20% θώρακας και κοιλιακή χώρα
• 18% κατάγματα γονάτων και ποδοκνημικής
• 15% κατάγματα ώμου και άνω άκρων.
Παρότι οι γυναίκες υπερτερούν στατιστικά στις πτώσεις, η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στους άντρες.
Τρόποι πρόληψης:
• Συστηματική και εναρμονισμένη άσκηση, σύμφωνα με την ηλικία και με την κατάσταση της υγείας
• Φυσικές δραστηριότητες – εξοικείωση στις σύνθετες λειτουργίες
• Συνθήκες ζωής, ευρυχωρία κίνησης στο σπίτι
• Προφύλαξη στο λουτρό, στα χαλιά και στο δάπεδο
• Εκπαίδευση με ασκήσεις ισορροπίας – βάδισης και ιδιοδεκτικότητας από τους ειδικούς φυσικοθεραπευτές
• Σε παθολογικές περιπτώσεις, συμβουλές και οδηγίες από τους ειδικούς γιατρούς (νευρολόγους, παθολόγους, γηρίατρους, ΩΡΛ) και από φυσικοθεραπευτές
• Σεβασμός και ιδιαίτερη προσοχή από τους νεώτερους στην κίνηση και στην μετακίνηση των ηλικιωμένων
• Τήρηση των οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς πρόληψης
• Εκτίμηση του δώρου της ζωής να μεγαλώνουμε και να γερνάμε
• Φιλοσοφικά να επιδιώκουμε την «Φθορά με Αρμονία»

• Ευγονομία (ευ ζην) - Υποδοχή της 4ης ηλικίας με ηρεμία, ψυχραιμία, σοφία και σύνεση.




http://www.iatropedia.gr